Опубліковано

Що таке мідний самогонний апарат(Аламбік)?

Якщо Ви хоч трохи розбираєтеся в якісному алкоголі, Ви знаєте що таке віскі, коньяк, горілка, джин, текіла, ром, кальвадос, чача, – всі ці напої виробляються (або повинні виготовлятися) в мідному дистиляторі.

Однак, навіть якщо Вам знайомий смак продукту, чи знайомий Вам процес виробництва?

За своєю суттю, дистиляція є найпоширенішим способом очищення рідини поділом цієї самої рідини на складові частини.

До речі, якщо Ви зібралися купити побутовий дистиллятор, знайте, що його номенклатурно-технологічне назва – “модуль побутово розділовий”. У самогонному апараті (або дистиляторі, як на виробництві називається його старший брат,) відбувається поділ складових компонентів браги на алкоголь і воду. Складові компоненти і визначають тип і якість кінцевого продукту. Так, для виробництва улюбленого всією піратською братією рома використовується цукрова тростина; мексиканські мучачос женуть текілу з агави; шотландські та ірландські кельти готують брагу з ячмінного солоду, щоб отримати віскі; їх північноамериканські колеги-самогонники для свого бурбона користуються царицею полів – кукурудзою, бо її в США хоч косою коси. Жито, пшениця, виноград, яблука, – все може піти на виробництво браги, проте різні основи дадуть різні смаки дистиляту.

Отриману брагу заливають в перегінний куб і нагрівають. Куб може бути виконаний з міді, але куди більше значення мідь має як матеріал для колони, в яку пара піднімається, або для змійовика, в якому спиртової пара охолоджується.

На цьому етапі важливо дотримуватися температурного режиму. Для зміцнення і очищення дистиляту необхідно повертати більшу частину пара в перегінний куб. У верхню частину колони, купол алькітари або шолом аламбіка (залежить від того, чим ви користуєтеся) і далі в змійовик-охолоджувач потрапляє пар з високим вмістом питного етилового спирту.

У холодильнику пар повертається в рідку фазу. Тобто рідина знову стає рідиною, проте це вже не та брага, яку ми залили в куб. Ми витягли з браги шляхом дистиляції спиртовмісні фракції і зібрали їх в приймальну ємність. Правда, це зовсім не чистий спирт. Дистиляцією спирту не отримати, для чистого спирту потрібен інший процес, – ректифікація. Дистилюючийся напій повинен пройти другий етап, повторну дистиляцію, в ході якої ми спочатку “відрубаємо голови”, – тобто видалимо найбільш летючі і отруйні сполуки; потім зберемо укріплене “серце”, потрібний нам самогон; і наостанок, “відрубаємо хвости”, відберемо для майбутньої перегонки найважчі і малонасичені спиртом масла.

І весь цей час мідь нашого апарату трудиться на наше благо: в бразі багато сірчаних з’єднань, які можуть дати небажаний гіркий і неприємний присмак самогону. Мідь “пов’язує”, тримає в облозі їх на собі, виробляючи сульфід водню а потім сульфат міді.

Ці неприємні солі не потраплять в Ваш самогон, якщо користуватися мідним апаратом, який до того ж, завдяки високій теплопровідності міді, дозволить якісніше регулювати температуру дистиляції що в свою чергу не дає суслу пригорати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *